2022 Japonská Banča (BANCHA) - bio
základní japonský zelený čaj, 25 g, minimální trvanlivost do konce: 06/2024 (čaj je v dobré kondici, 03. 06. 2024 - zařazen do výprodeje za sníženou cenu)
Kategorie: | Ostatní čaje - podle barvy aj. |
---|
Japonská Banča (BANCHA) - bio
(Japan BANCHA - BIO, banča, jap. 番茶C - NepustilTea-standard)
"japonský zelený nezastiňovaný čaj hrubšího a nestejnoměrného listu (vyrobený z větších listů čajových výhonků čajovníků kultivaru Yabukita), povzbudivý, lehce nasládlý a svíravý, obvykle produkovaný v pozdějších sklizních"
"Banču si dávám často a nezacházím s ní příliš pozorně..., snese to :-). Vyhovuje mi její svěží chuť, svíravost a zalévání vroucí vodou. Pokud jí zapomenu včas slít, nic se neděje. Je akorát silnější a trpčí. Což mi nevadí."
(ZN, 12.06.2022)
Banča je obvykle složena z větších lístků sklízených ke konci léta či později a vyrábí se podle stejného postupu jako senča. Vyniká výraznou chutí a osvěžující lehkostí. Jde o čaj pro každodenní běžné pití. Někdy tak bývají označovány i větší lístky vytříděné při zpracování čaje senča, které jsou dle svého vzhledu (připomínajícího lístky vrby) nazývány „janagi“. Co se termínu sklizně týče, bavíme se o období "sanbanča" počítané cca od 1. srpna a "jonbanča" začínající cca 11. září. Pak se ještě vyskytuje sklizeň podzimní a zimní banči cca od 21. října. Tyto pozdní sklizně však v některých oblastech neprovádí.
čaj a geologie Ašska (v obrazech)
hnědé granáty - bežná součást svorů a kvarcitických svorů na Ašsku, Dolní Paseky - okolí přehrady, vpravo silný žlutý nálev z japonské banči (foto 12.05.2020)
více informací o čaji
původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g (-5 %)
datum výroby: 06/2022
minimální trvanlivost do konce: 06/2024 (čaj je v dobré kondici, 03. 06. 2024 - zařazen do výprodeje za sníženou cenu)
typ čaje: japonský zelený čaj velmi dobré třídy
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Japan Kagoshima Kirishima FINEST SENCHA KKH 2 (YABUKITA), (BIO/ORGANIC)
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - zelený čaj
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: hrubší nestejnoměrný plochý list, s vůní lučního sena, bez prachu a drobotiny
nálev: žlutozelený až zelený, aromatický, silnější, s projevy "umami" a nasládlou dochutí, lehce drhnoucí (značně povzbudivý)
vyluhovaný čaj: měkčí, svěže zelený list vhodný do salátů
doporučená příprava: 1-3 čajové lžičky čaje vložte do konvičky (0,6 l) a zalijte právě vroucí vodou, luhujte 40 - 70 sekund, při kratším luhování lze zalití opakovat
tip na alternativní přípravu: jednu polévkovou lžíci čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici; méně čaje (cca 6 g) vložte do malé vyhřáté konvičky (cca 250-300 ml), zalijte zchladlou vodou (cca 80 °C) a luhujte 90-120 sekund (postup možno opakovat s vroucí vodou a kratší dobou luhování)
aspekt: extrémně jinový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
"NepustilTea-standard"
Je značkou (označením) špičkové kvality bylin a čajů, jelikož špičková (tj. nejlepší) kvalita je pro mě kvalitou standardní! Není to chlubilství a vůbec ne nadnesené. Kdysi jsem se rozhodl, že budu buď prodávat špičkové zboží nebo žádné. Ono totiž těch ostatních je na trhu víc než dost. Můžete je koupit všude a vybrat si téměř poslepu. Osobně čaje a byliny této kategorie piji zcela běžně, takřka každý den. Dodávají mi dobrou náladu, energii a určitě vylepšují mé zdraví (2). Označení NepustilTea-standard používám z důvodu, že standardů se může na českém trhu vyskytnout víc, konkurence se ráda rychle přizpůsobuje (zejména pojmenováním). Web totiž snese vše a pouhé označení "standard" nemusí říkat vůbec nic! :-). NepustilTea-standard je sice označení komplikované ale zato jednoznačné! Přesně definuje dovozce + kvalitu v jednom.
Výrobní společnost : | Ing. Zdeněk Nepustil |
---|---|
Adresa : | Palackého 2421/9, Aš 35201, Česká republika, +420 732140323 |
E-mail : | info@dobrecaje.cz |