Čaj a čajová kultura prakticky - U3V

výuka v programech U3V (případně VU3V) "Univerzit třetího věku" - formou seminářů a přednášek o čajové kultuře v Čechách a ve světě, kombinovaná s workshopem přípravy čajů a speciálních čajových drinků; blok několika dvouhodinových setkání; certifikát: DobreCaje.cz

Skladem
Kód: 1681
6 000 Kč

text v přípravě

---

Čaj a čajová kultura prakticky - U3V

(výuka pro seniory formou seminářů je koncipována jako interaktivní = vše se probírá teoreticky (prezentace na plátně) i prakticky (workshop); účastníci jsou do programu aktivně zapojeni pomocí soutěží, přípravou nádobí a čajů; v rámci přípravy čajů využívají svých smyslů (zrak, čich, chuť) ... probíhá diskuze apod.; speciální předchozí znalosti ani dovednosti nejsou potřeba)
"oprávnění ke školení"

obvyklá osnova (lze dohodnout úpravy):
1. základní informace o zemích produkujících čaj (geografie, statistiky...)
2. základní informace o čajovníku (dělení, výskyt, rozdíly, pěstování, sběr...)
3. výroba čaje (principy, základní technologické operace, zajímavosti...)
4. dělení čaje (česká a evropská legislativa, čínské aj. členění, známé a slavné čaje...)
5. příprava čaje (legendy, historie, způsoby, voda, nádobí, neobvyklosti...)
6. čajové obřady a příprava čaje - podle zemí (vznik, vývoj, moderní přístupy)
7. důležité čajové milníky ve světě, v Evropě a v Čechách
8. degustování a hodnocení čaje (principy, rozeznávání chutí), terminologie, degustační nádobí a jeho použití 
9. balení čaje a jeho skladování, prodej, nákup, dovoz, ceny (životní cyklus čaje jako zboží) ...
10. čaj a gastronomie (zajímavé čajové nápoje a výrobky z čaje...)
11. čaj a zdraví (tradované omyly a zákazy, doporučení a moderní pohledy na čaj jako funkční potravinu)
12. čaj jako součást kultury a unikátní fenomén Čech - české čajovny
13. čajová literatura a jiné zdroje informací
14. praktická příprava čajů (a bylin) pomocí různého nádobí...
15. speciální čajové drinky (jaro, léto, podzim, zima), jejich příprava a servírování...

Poznámky:
celému dění je přítomen živý čajovník, výukový blok je proložen soutěžemi o čaje, součástí výuky jsou i krátké filmy, výstavka různých druhů čajů (dle probíraného dělení), příkladů zpracování čaje, čajového nádobí a vybrané čajové literatury, ... vše je detailně popsáno i komentováno, na závěr výuky lze zařadit krátký test a společně jej vyhodnotit, možná je i "slepá degustace" několika vzorků čaje... 

Počet účastníků: 20 (případně dle dohody)
Certifikát: frekventant obdrží certifikát o absolvování od NepustilTea.cz
Cena: dohodou - podle počtu dvouhodinových bloků

příklad realizace: (v přípravě)

---

poznámka:

v České republice se otázkou stárnutí obyvatel a jejich "fungováním" zabývají dokumenty MPSV:

Strategický rámec přípravy na stárnutí společnosti 2021-2025
Akční plán k naplnění Strategického rámce přípravy na stárnutí společnosti na období 2023-2025

V dokumentu NAP (2014) je uvedeno, že k celkové spokojenosti těla i ducha je zapotřebí být
stále aktivní a snažit se rozvíjet svou osobnost. Zapojení seniorů do celoživotního učení je pro
ně přínosem v osobním životě a aktivně je zapojuje do společnosti. Dochází k prodlužování
jejich aktivního života, což má vliv na jejich zdravotní kondici a zvyšuje jejich samostatnost.
Lidé by se měli dozvědět o pozitivních přínosech celoživotního učení, který je hlavně podpora
integrace do společnosti a reintegrace na trh práce. V konceptu celoživotního vzdělávání by
měl být kladen důraz na principy, které jsou základem slušného chování a zároveň vedou k
lepšímu pochopení generace starších osob. Jednotlivé cíle NAP vedoucí k úspěšnému konceptu
celoživotního učení jsou následující:

*Vytvořit funkční systém dalšího vzdělávání, který bude atraktivní pro zaměstnance i
zaměstnavatele a bude odpovídat poptávce po pracovní síle
* Rámcové vzdělávací programy i pedagogické postupy upravit tak, aby žáci měli
dostatek informací o měnících se potřebách v rámci celoživotního cyklu, byli
vychováváni k úctě ke stáří a došlo k posilování mezigenerační solidarity
* Formalizovat dobrovolnické aktivity jako jednu z forem celoživotního učení
* Zefektivnit systém dalšího vzdělávání ve vazbě na trh práce a posílit spolupráci a
koordinaci za účelem rozvoje konceptu celoživotního učení do všech oblastí společnosti
* Zvýšit podíl seniorů zapojených do zájmového vzdělávání prostřednictvím U3V a
akademie seniorů, a to s ohledem na místní dostupnost
* Rozvíjet U3V a další vzdělávací aktivity pro seniory s důrazem na zajištění dostupnosti
i v menších městech a obcích.

 

Diskuze

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

"NepustilTea-original"

Je značkou (označením) jedinečných blendů (hotových směsí - bylin + ovoce + koření + čajů nebo surovin pro přípravu neobvyklých čajů) a úprav bylin drcením mletím apod., jedná se o směsi tvořené pouze přírodninami (byliny, ovoce, čaj, koření) bez přidání jakékoliv chemie a jakýchkoliv "přírodně identických látek", barviv, vůní a chutí pocházejících z chemiček; zastávám totiž názor, že vše co má být do blendů použito existuje v přírodě - v přirozené formě ryzích přírodnin a vše ostatní co se vyrábí průmyslově (extrakty, chemické vůně a chutě, barviva apod.) je nadbytečné, ničí nám životní prostředí (zejména jejich výrobou) a zdraví, .. a navíc, takové látky - hluboce průmyslově přepracované - považuji za škodlivé z hlediska jejich energetického a zdravotního působení na člověka; do kategorie "original" jsou řazeny i upravené byliny a ovoce, zpracované šetrnou úpravou drcením, mletím apod., zásadně bez zvýšené teploty při úpravě.

Výrobní společnost : Ing. Zdeněk Nepustil
Adresa : Palackého 2421/9, Aš 35201, Česká republika, +420 732140323
E-mail : info@dobrecaje.cz