čaje černé (červené)
Je-li zelený čaj oxidován málo (nebo vůbec), polozelený různou měrou, pak čaj černý je oxidován na "100 %", což má různé háčky 😊. Totiž, úplná oxidace, která se výrobci vymkne z ruky, je v podstatě nežádoucí = vzniká čaj mdlý s nežádoucími chutěmi a barvou. Oxidace částečná (například u dárdžilingů s opravdu „barevným“ listem) by čaj do černých vůbec neřadila... A navíc, aby to nebylo tak jednoduché, se v Číně zcela oxidovaným čajům říká „červené“ (podle až rudé barvy nálevu) a čaji černými (tzv. tmavými / "Dark Tea") se označují čaje zcela jiné! Každopádně je čaj (v západním/evropském pojetí) „černý“ čajem při výrobě nejvíc oxidovaným, což je proces probíhající řízeně – ve vlhkém a teplém prostředí. Technologický postup je zhruba vždy stejný = zavadnutí, opakované rolování (pro zbavení listů vody), řízená oxidace ve vlhkém a teplém prostředí (+- někdy tvarování) a dosušení (umělým teplem nebo na slunci). Třídění černých čajů je různé – podle zemí vzniku, podle tvaru lístků, podle kvality sběru na plantážích (tzv. sběrových formulí) a podobně. Výroba černého čaje je zmiňována již v období Říše Velká Ming (1368-1644) a údajně nebyl mezi čínským obyvatelstvem nikdy moc populární. Původně se věřilo že čaj černý pochází z jiné rostliny, než zelený 😊. To ale již odvál čas… Černý čaj mívá víc kofeinu než čaje ostatní. Na západě je černý čaj čajem "number one"!
Řazení produktů
Značky
Výpis produktů
unikátní keňský červený čaj, ručně sbíraný a mechanicky zpracovaný, přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha; čaj umí: zajímavé, chuťově hluboké a hebké nálevy; čaj...
černý čaj; blendovaný z několika indických čajů a ovoněný bergamotovou silicí, ideální pro přípravu v konvičce; čaj umí: velmi aromatické, dost kofeinové nálevy; čaj...
indický černý CTC BOP čaj z Ásámu poskytuje silné povzbuzující nálevy a je ideální pro jednonálevovou přípravu v konvičce, reálná trvanlivost do konce 07/2030
zajímavá minikolekce cejlonských tradičních sypaných čajů z oblastí: Uva, Nuwara Eliya, Dimbula, Kandy, Ruhunu a Sabaragamuwa; hmotnost (netto) 75 g, původ: Šrí Lanka, min. trvanlivost do 30. 06. 2026
černý čaj z Afriky v bio kvalitě, pro každodenní pití, hmotnost (netto): 50 g, min. trvanlivost do: 03.08.2026
cejlonský černý čaj, hmotnost (netto): 50 g; původ: Cejlon (Šrí Lanka); reálná trvanlivost do konce: 06/2028
laoský černý čaj (hong cha) svébytných projevů a neobvyklého zpracování; původ: Laos; hmotnost (netto) 50 g; min. trvanlivost do: 05.05.2028
úžasný černý čaj z divokých čajovníků, plný dlouhých tipsů s hlubokou chutí a intenzivní vůní pro Gong Fu i běžnou přípravu v konvičce; sev. Vietnam, provincie Hà Giang, min. hmotnost (netto): 25...
nekomplikovaný čaj výborný k práci, uzemnění, probrání a povzbuzení; má dostatečně kofeinu a jeho povzbudivé nálevy se hodí nejen ke snídani a oslazení ale i k celodennímu pití, čaj dobře barví a...
rwandský černý čaj s lehčími projevy, jež lze připravit jako oolong, reálná trvanlivost do konce: 06/2025, v OchutnejCaj.cz byl na jeře roku 2022
