Yerba maté

Yerba maté je ideální nápoj pro pozdní léto a časný podzim, který si vychutnáte i ve zbývajících obdobích roku. Zázračný „čaj nečaj“ umí efektivně povzbudit, dodat energii a částečně nahradit jídlo. Jde o sušené lístky cesmíny paraguajské, divoce rostoucí a posléze i pěstované rostliny Jižní Ameriky (Paraguay, Argentina, Uruguay a Brazílie).

Maté objevili indiáni kmene Guaraní. Díky posilujícím a stimulačním účinkům se nápoj stal populárním v celé Jižní Americe a postupně pronikl do USA, kde si jej oblíbili kovbojové v jižních státech unie. Do Evropy se maté dostalo až po opětovném vzniku plantáží kolem roku 1920. Název "yerba maté" pochází ze zkomoleniny latinského slova herba (bylina) a mati, což v kečuánštině znamená kalabasa, nádoba používaná k pití. Nálev se připravuje ze sušených, rozemletých listů a větviček cesmíny paraguayské (lat. Ilex paraguariensis), obvykle fermentovaných, někdy také s přídavkem bylin, ovoce, karamelu, karamelizovaného zahuštěného mléka, džusu, ovocných šťáv či ledu. Klasická yerba maté má výraznou, hořkou a trochu kouřovou chuť, lehce připomínající silný zelený čaj. Pokud chcete povzbudit rychle, dlouze a mnohem razantněji než zeleným čajem, zkuste maté! Umí toho spoustu: povzbuzuje tělo i mysl, zlepšuje náladu, zlepšuje funkci ledvin, je silným antioxidantem, má protizánětlivé účinky, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a cukru, je významným zdrojem vitamínů a minerálů, podporuje metabolismus a zrychluje spalování tuků, snižuje chuť k jídlu, posiluje srdce a kardiovaskulární systém a působí jako afrodiziakum.

Dříve se tvrdilo, že maté má tzv. „matein“. Je však již prokázáno, že se chemicky jedná o identickou látku s kofeinem. Ten má v bylině rozhodující podíl a spolupůsobí s dalšími alkaloidy - theobrominem a theofylinem. Průměrné hodnoty kofeinu v šálku maté se pohybují v rozmezí 50-125 mg. Pro srovnání: šálek kávy obsahuje 80-90 mg kofeinu a zelený čaj pouze kolem 30 mg kofeinu (1). Maté však účinkuje odlišným způsobem než káva, podobně jako pravý čaj. Maté nemá - díky velkému obsahu vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek - nežádoucí vedlejší účinky. Nezpůsobuje nespavost, podrážděnost či nevolnost. Yerba maté uvolňuje kofein do nálevu postupně. Šetří tím srdce a dodává potřebnou energii po dlouhou dobu.

yerba-versus-kava

Maté je doporučeno zalévat zchladlou vodou o teplotě 70-80 °C, kdy nálev neztrácí chuť a zdraví prospěšné živiny. Když je voda teplejší, je maté příliš hořké a jedna dávka vystačí na mnohem menší počet zalití. Správně se maté napřed zalije trochou studené vody a pak až teplou. Tradiční nádobou pro přípravu nápoje je „kalabasa“ (v Jižní Americe ji nazývají „mate“), vyráběná z komerčně pěstované tykve. Ta se používá v přírodní formě (tj. pouze vydlabaná a usušená), nebo jako ozdobená kovovým páskem kolem hrdla. Kromě tradiční kalabasy se maté pije z širokého spektra pohárků z různých materiálů (dřevo, keramika, sklo, kov, plast nebo silikon či roh buvola) – pomocí „brčka“ tzv.  „bombilly“, která se nejčastěji vyrábí z bambusu, nerezu, nebo speciální slitiny mědi, niklu a zinku zvané „alpaka“.

Pro začátečníky doporučuji maté listové (bez většího podílu prachu), jež má jemnější chuť bez nadbytečné hořkosti (například „mate green“ nebo maté s přívlastkem „suave”). Zkuste připravit maté jako čaj = cca 2–3 čajové lžičky maté zalijte nejdříve trochou studené vody a nechte ji nasáknout do listů, poté dolijte 250 ml vody o teplotě 70–80 °C. Každopádně - jak už bylo řečeno výše - nepoužívejte vařící vodu, abyste nezničili prospěšné enzymy a vitamíny obsažené v rostlině. Maté pak luhujte 3-5 minut a slijte. Je důležité nálev vypít co nejdříve! Delším stáním mění barvu i chuť (a ztrácí se zdravotní aj. benefity nálevu) (2).

 Na evropském trhu jsou dostupné i verze instantního a sáčkového maté („cocido“) vhodného k přípravě jako zelený pravý čaj. 

Pro osvěžení v letních a podzimních teplých měsících se hodí připravovat studený nápoj zvaný „tereré“. Při přípravě se „bezprachové“ maté zalévá co nejvíce studenou vodou (s ledovou tříští), luhuje déle a dochucuje bylinami, ovocem (ananas), čerstvým pomerančovým džusem či ovocnými šťávami. Maté v chladnějších a deštivých dnech je dobré osladit karamelem či argentinským karamelovým krémem (Dulce de Leche).

Legenda:
(1) Ivan Krejčí, O KÁVĚ A ČAJI aneb Víme proč je pijeme?, GRADA, Praha 2000.
(2) změny zastavíte přidáním trošky čerstvé citronové šťávy
(3) internet

koupit maté:
Brazilské Meta Mate 1 Leafy (bezprašné) - vyrobené metodou "sapeco", kdy se pálením čerstvě sklizených listů nad otevřeným ohněm okamžitě zamezuje oxidaci čerstvých listů před převozem na sušení a surovina si tak zachovává typickou zelenou barvu
Brazilské Mate TERERE (bezprašné) - nefermentované maté (vyrobené původními postupy brazilských indiánů)
Brazilské Mate Aged - listové (bezprašné) - velmi pěkné uleželé maté (až 24 měsíců), kterému dávají Brazilci přednost