Čaj obvykle pijeme podle chuti, bez ohledu na roční období, místo či denní dobu a zdá se nám, že neexistují žádná pravidla propojující běžný život a čaj. Zamyslíme-li se ale trochu hlouběji, dáme-li tělu a čaji čas, zjistíme, že to může být jinak. Je nadmíru výhodné řídit se vlastními pocity a potřebami. Pozorujte, na co máte chuť, Žádá-li si tělo zahřátí, určitě nebudete pokukovat po čajích zelených. Je-li potřeba energie, sáhneme po čaji tmavším a pořádně si jej osladíme. Nezapomeňme, že čaj je taková malá lékárna - levná, účinná, chutná a "vždy po ruce".
Z praxe lze například odpozorovat, že zelené/bílé/žluté čaje ochlazují, prohlubují vnímání, bdělost a soustředěnost, jejich účinek je pozvolný a dlouhotrvající, hodí se spíše pro extroverty, studium a duševní práci, pro podporu kreativity a inspirace, snění a meditace. Jsou vhodné zejména pro dopolední pití, zvyšují chuť do života, podporují trávení i detoxikaci organismu: Pro vysoký obsah kofeinu se nehodí "na noc". Černé (červené) čaje zahřívají, nabuzují a dodávají energii, drží nás nohama pevně na zemi, působí rychle a kratší dobu, hodí se spíš pro introverty, fyzickou práci, sport a akční činnosti, jsou vhodné pro ranní i odpolední pití, dobře se sladí a snesou různé ingredience, od citronu po koření. Čaje polozelené (oolongy) a čaje tmavé (typu Pu-Erh, Hei Cha) mají spíš funkci uklidňující a bývají neutrální, lze je pít téměř kdykoliv, jejich účinky jsou mírné, vyrovnané, zklidňují i povzbuzující zároveň, mají prokázané antibakteriální účinky, zrychlují metabolismus, pročišťují játra a dostávají tělo i duši do rovnováhy a harmonie. Dobře pomáhají při některých alergiích a rychle odstraňují stres. Svou pestrostí se podobají vínům, zažijeme s nimi mnoho krásných chvil a nálevů, těch si užijeme opravdu dosyta.
Čaj se původně, tak jako ostatní rostliny, používal především k léčebným účelům. Je dodnes součástí tradičních východních medicín a jeho funkce je ověřena praktickým používáním po tisíce let. Hlavní účinnou látkou jsou purinové alkaloidy (kofein), někdy označované jako thein, theobromin a theofylin, kterých čaj v závislosti na kvalitě a způsobu zpracování obsahuje 2-5 %. Kofein podporuje tvorbu dopaminu a serotoninu v organismu a stimuluje tak centrální nervovou soustavu. V malých dávkách povzbuzuje činnost senzorických center mozku a ve větších dávkách podporuje činnost motorických center, účinek přetrvává až 6 hodin. Účinek kofeinu je v porovnání s kávou mírnější, ale trvalejší. Čaj obsahuje spoustu dalších látek. Zmiňme třeba třísloviny, což je obvyklé označení polyfenolů se silným antioxidačním účinkem. Antioxidační účinky polyfenolů v čaji jsou podle některých vědců silnější než nejznámější antioxidanty (například vitaminy C a E) a doslova z našeho těla vymetají přebytek volných kyslíkových radikálů. Třísloviny též ovlivňují trávicí trakt, jsou schopny vázat a odvádět z organismu škodlivé látky a potlačují tvorbu enzymů proměňujících škrob na glukózu, čímž napomáhají ke snížení hladiny cukru v krvi. Nálev z jakéhokoliv kvalitního čaje podporuje vylučování moči, zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a má, zejména při srdeční nedostatečnosti, pozitivně inotropní (stažlivý) efekt a zlepšuje prokrvení věnčitých tepen. Venkoncem čaj je možné pít preventivně jako ochranu proti prostydnutí, přináší úlevu při nemocech z nachlazení či virových onemocněních dýchacích cest, a to zejména v kombinaci se zinkem a vitaminem C.
Pokud nechceme zkoumat, jaký čaj naše tělo právě vyžaduje, nemáme čas a pořád něco doháníme, volíme čaj podle právě probíhajícího ročního období, kdy se snažíme o soulad magických účinků projevů přírody, čaje a biorytmů života. Například studená období roku jsou předurčena ke konzumaci čajů tmavě vypadajících (čaje červené, černé, tmavé a čaje Pu-Erh), které můžeme vhodně dochucovat a dokonce i míchat s bylinami.
(publikováno v časopise Ve HVĚZDÁCH - rodinný časopis, č. 48, leden 2014)