(vyzkoušejte ručně sbíraný polozelený čaj s vysokým obsahem GABA)
"Thajský Gabaron - THAI GABARON OOLONG TEA - thajský polozelený čaj s GABA (Organic Thailand, USDA ORGANIC)"
Thajský polozelený (1) čaj Gabaron má nejvyšší obsah antioxidantů ze všech čajů:
inhibuje vznik a rozvoj nádorových onemocnění, snižuje nebezpečí vzniku rakoviny, stabilizuje a optimalizuje funkci lidských buněk, snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi, snižuje krevní tlak, pomáhá zmírnit důsledky užívání alkoholu, redukuje stres, odstraňuje frustraci, strach a deprese, zlepšuje kvalitu spánku, stimuluje imunitu organismu a zpomaluje procesy stárnutí, zlepšuje celkovou psychickou a fyzickou kondici, zvyšuje sexuální aktivitu, pomáhá uchovat pružnou a hladkou pokožku bez vrásek, zabraňuje křečím, arytmii a reguluje tvorbu hormonů, zlepšuje prokrvení a okysličování mozkových buněk (zlepšuje tak soustředění a dokonce může pomoci od následků mozkové mrtvice), příznivě působí při zvýšené námaze, stresu a bolestech hlavy z psychického přetížení a vyčerpání (po zkouškách, různých stresových situacích, dlouhodobém vyčerpávajícím soustředění apod.), může pomoci i při hučení v uších a přisuzují se mu preventivní účinky proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.
Thajský Gabaron se od podobných produktů na českém trhu liší:
1. špičkovou kvalitou listu (sběrem) = velmi pečlivý tzv. ruční selektivní sběr na plantáži (= důležitý moment zajištění následné kvality)
2. šetrným způsobem zpracování, díky němuž je list minimálně mechanicky poškozen (= důležitý moment zajištění následné kvality)
3. označením - čaj má oprávnění thajského ministerstva zemědělství nosit označení „Organic Thailand“ (obdoba označení BIO, certifikace TH-BIO-152-THAILAN), jež zaručuje organický původ produktů (tzn. že čajovníky jsou pěstované výhradně bez chemické ochrany a použití chemických hnojiv), producent čaje zastřešuje a rozvíjí prestižní program „Pilot Organic Tea Plantation“ a má certifikovánu i půdu (!)
4. čaj získal certifikaci USDA ORGANIC (bio USA)
5. s ohledem na bio produkci čaje jej lze bez obav připravovat "za studena" či velmi dlouho a opakovaně luhovat
6. čaj má velmi dlouhou trvanlivost (min. 10 let), čímž se odlišuje od mnoha běžných čajů
7. čaj neobsahuje drobotinu, prach apod. jde pouze o sbalené čajové listy - resp. převažují celé konce čajových větviček ("flešů") (!)
Shrnutí:
čaj působí jako účinný antioxidant a je bohatým zdrojem vitaminů + minerálů; má osvěžující a lahodnou chuť; velmi šetrně a účinně povzbuzuje; obsahuje až 20 x více GABA (2), než je tomu u běžného polozeleného či zeleného čaje; je přírodním produktem; představuje komplexní a vysoce účinnou funkční potravinu; připravuje se velmi jednoduše a nálevů lze zhotovit několik, patří k nejvýkonnějším polozeleným čajů z hlediska počtu nálevů a lze jej velmi dlouho skladovat.
Kontraindikace:
nejsou známé, při dlouhodobějším užívání doporučuji poradit se s lékařem, zejména pak s ohledem na zdravotní stav a aktuálně užívané léky.
Doporučená příprava:
do malé (cca 150 ml) vyhřáté konvičky vložte 3-5 gramů čaje, přelijte vroucí nebo mírně zchladlou vodou (90-85 °C)a slijte po cca 30 až 50 sekundách, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 až 30 s) a používá se teplejší voda, zhotovit lze několik nálevů.
Další možná příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou, luhujte 5 minut a slijte, nálev lze stejným způsobem opakovat s prodloužením doby luhování (déle než 5 minut).
Počet nálevů: mnoho (přes deset při přípravě metodou Gong Fu Cha).
Alternativní příprava:
čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve (cca 1 l) vložíme 4-5 čajových lžiček čaje a luhujeme lednici přes noc; z čaje lze zhotovit jeden silnější nálev (resp. jednotlivé nálevy smíchat) a přelít přes led + ochutit (sušenou třtinovou šťávou, citronem apod.).
Výroba čaje a jeho trvanlivost:
Čaj se vyrábí speciálním způsobem, kdy jsou vlhké (neoxidované) čajové lístky po určitou dobu (cca 32 hodin) a při řízené teplotě (cca 42 °C), drženy ve vakuu (resp. v anaerobních podmínkách - tj. bez přítomnosti kyslíku) ve speciálních zařízeních (pod dusíkem), aby se kyselina glutamová v čajových listech změnila na GABA. List je několikrát natřásán, čímž se poškozuje jeho povrch. Další chemické reakce v čajových lístcích navyšují hladinu katechinů (tzv. gallát estery) a dávají čaji vůni (po ovoci, zelenině, koření, bylinách apod.). Ve finále je list zpracován podobným způsobem jako tmavší oolongy. Čaj je značně trvanlivý, běžně jej lze skladovat 10 let (i mnohem déle - záleží na množství a podmínkách).
Obsah GABA:
V EU není použití GABA v potravinách povoleno (dříve se běžně přidávala, například byla součástí sportovní a zdravé výživy, je proto zcela nemožné nechat provést analýzu čaje v certifikované laboratoři = osobní zkušenost). Obecně se uvádí, že čaje GABA mají minimálně 150 mg GABA na 100 gramů čaje.
Historie čaje:
"GABA čaj" byl poprvé vyroben v roce 1987 a zkoumán v následujících letech (3) týmem japonských vědců pod vedením Dr. Tsusida Tojiro ve výzkumném čajovém experimentálním centru v Japonsku. Předmětem výzkumu byly experimenty s přírodními metodami uchovávání potravin. Zkoumáno bylo i působení vakua na čajový lístek. Čaj se proto často označuje jako „vědecký čaj“. V Japonsku se označuje jako Gabaron (stejně jako v Thajsku), v Číně i na Tchaj-wanu se čaj označuje jako Gabaron a jménem Jin Bai Long [ťin paj lung]. Obecným označením je "GABA Oolong".
Různá tvrzení na internetu (nemám je zatím fundovaně podložené a zkoumám pravdivost):
xxx (4)
poznámky:
(1) dle české vyhlášky č. 330/1997 Sb., příl. 1 se jedná o čaj pravý polofermentovaný, dle čínského členění jde o čaj polozelený ("fermentace" je starší nesprávný název pro oxidační procesy působící na čajový list v rámci jeho zpracování, termín je používán i v české čajové literatuře)
(2) účinnou látkou přírodního původu v čaji je tzv. GABA - kyselina aminomáselná (neproteinová aminokyselina, přesněji gamma-amino-butyrová), která dokáže snižovat krevní tlak, zabránit křečím, dysforii či arytmii a reguluje tvorbu hormonů; lze ji využít ke zlepšení krevního oběhu v mozku, zvýšení okysličení, ke zlepšení metabolismu mozkových buněk; může také pomoci při léčbě následků mozkové mrtvice nebo poranění hlavy, při bolestech hlavy, hučení v uších či stavech zmatenosti; existuje více než 100 druhů neurotransmiterů, GABA však mezi nimi hraje mimořádně důležitou roli, protože umožňuje jejich efektivnější využití - GABA totiž dokáže proniknout přes hematoencefalickou bariéru, a tak se dostat přímo z krve do mozku; jako inhibiční aminokyselina hraje GABA důležitou roli při zmírňování podráždění nervových buněk, které jinak může vést k psychickým problémům a depresi
(3) 1987-1998
(4) tvrzení, jež právě zkoumám:
"O tom, zda bude čaj Gaba dobrý, rozhoduje kvalita základního listu a čas, po který jsou listy vystaveny účinkům dusíku. Čím delší a intenzivnější je toto působení, tím je Gaba kyselina v čajových listech zřetelnější."
"V Japonsku se čaj Gaba vyrábí primárně ve formě zeleného čaje, kdežto na Tchaj-wanu převládá způsob zpracování na oolong."
"V Číně se čaj označuje Jiayeiling."
KOUPIT čaj v e-shopu NepustilTea
samostatné webové stránky čaje
převzato ze starého e-shopu NepustilTea.cz
aktualizováno: 29.06.2022