"... přímo odstrašujícím příkladem čajů, kterým byste neměli věnovat pozornost (tj. v žádném případě za ně neutrácet své peníze) jsou čaje různě nelogicky a nepřirozeně míchané (například směs zeleného a černého čaje) a zejména čaje uměle vylepšené / upravené (například ovoněné přírodně identickou aromatickou látkou)"
Tradičně se k cílené úpravě čajů (například v Číně, v Thajsku, na Taiwanu a jinde) používá jen omezený počet druhů ovoce, květin a koření.
Téměř vše ostatní, co dnes běžně nalézáme v nálevových (smáčecích) sáčcích a hrůzostrašně nasmraděných krabičkách a dózách, jsou nepřirozené výmysly obchodníků a průmyslu moderní doby. Dle mého názoru se nedají pít a je škoda za ně vyhazovat peníze. Ovšem pokud si libujete v čajových hovadinách *, máte rádi parfumerii od tety Nataši a libujete si v pokaženém žaludku (například z chemicky ovoněných "ovocných čajů" velmi překyseleném), je každá rada drahá...
(* omlouvám se za toto slovo, chtěl jsem použít trefnější výraz ale ten je již nepublikovatelný...)
Situaci na českém trhu pěkně demonstruje příklad zveřejněný v časopise dTest:
Spotřebitelský dotaz:
Manželka si pravidelně vaří ovocný čaj, a mě vždy praští přes nos silná nepřirozená vůně těchto čajů.
Já argumentuji, že takovéto vůně se v přírodě nevyskytují, proto si myslím, že je v těchto čajích chemická -voňavá přísada. Na obale je mj. uvedeno "přírodně identické aroma".
DOTAZ: o co se vlastně jedná??? sebelepším usušením jahod, meuněk, kiwi, či dalších plodů z nich nedostanu tak intenzíví a silnou vůni, kterou voní ovocné čaje. Děkuji V. Chalupníček
Doporučení časopisu TEST:
"Přírodně identickou aromatickou látkou" se rozumí látka získaná chemickými postupy (syntézou či izolačními kroky chemické povahy), která je chemicky identická s látkou přirozeně přítomnou ve zdrojích rostlinného či živočišného původu (vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků). Jestliže je chemická struktura přírodní chuťové látky přesně okopírována a zachována i při výrobě, získá se "přírodně identická" příchuť. "Přírodní" a "přírodně identické" příchutě nelze vzájemně rozlišit z hlediska chuti a vůně nebo jejich chemické struktury. Příkladem přírodně identické příchutě je vanilin. Není "umělý", neboť se vyskytuje v přírodě a zároveň byl vyvinut postup výroby jeho přesné kopie.
(kopie z webu dTest)
---
Co k tomu dodat? Mohlo by se zdát, že - pokud jsou - výsledné příchutě aj. látky od přírodních nerozeznatelné a nelze pak ve finále určit, která je která a jak vznikly, je vše OK. Dle mého ale není!
Máme tu totiž nám skrytý svět energií a látky přírodní mají určitě jiné energie než stejné látky vyrobené průmyslově, byť jsou identické a od sebe (fyzikálně, chemicky, ochutnáním apod.) nerozlišitelné... A energeticky na náš organismus působí úplně vše, ať chceme nebo ne! Podobně jako chemie všude kolem nás :-( (1).
(1) dle prof. Anny Strunecké si lidstvo za posledních 100 let dalo do oběhu více jak 10 000 000 chemických látek a neví se, jak působí na miliardy buněk našeho mozku a lidský organizmus vůbec (sdělení na přednášce)
viz též články
Čaje pozměněné - aromatizované, ovoněné a ochucené...
Čistá přírodnina - čistý přírodní produkt