Ledový čaj (02) - Shinobi-cha

Ledový čaj (02) - Shinobi-cha

("shinobi-cha" je zajímavý způsob japonské přípravy čaje pomocí ledových kostek)
"máte-li špičkový -ideálně zastiňovaný- čaj, zkuste tuto přípravu - nebudete litovat"


Ryze japonská metoda přípravy čaje Shinobi-cha poskytuje sladký (díky L-theaninu), voňavý a velmi svěží, delikátní výluh s excelentní chutí umami (kyselina glutamová a její soli). Jedná se o velmi starou neortodoxní japonskou techniku přípravy čaje, kterou Japonci považují vůbec za nejlepší. Velmi studená voda odtávající z ledových kostek čaj luhuje pomalu a extrémně šetrně (kofeinu se luhuje minimum). Postup je vhodný pro nejlepší japonské zelené čaje - například dlouze zastiňované gjokuro, zastiňovanou sinču či hluboce propařovanou senču. Za vyzkoušení stojí i gjokuro korejské.

Jak na to? Jednoduše!

1. do čisté japonské konvičky (ideálně na tento způsob přípravy vyčleněné) vložte cca 4-6 g čaje,
2. konvičku vyplňte menšími kostkami ledu a uzavřete víčkem,
3. nechte led odtávat při běžné teplotě okolí,
4. až se na dně shromáždí dostatek výluhu, slijte jej do šálků přes jemné sítko,
5. buďte trpěliví, i v parném létu led odtává velmi pomalu.

P1010007_NepustilTea.cz_degustace_2020_07_31_cedice_900x674_01_nt

Při přípravě čaje přijdete na různé vychytávky a vylepšení. Já mám tyto: pro dokonalý zážitek (a dodržení originality) jsem si pořídil originální japonskou konvičku - typ Kyusu, s bočním úchytem; vždy používám nejlepší čaj, který zrovna mám (upřednostňuji čaje s bio certifikací) a ačkoli to nevyjde levně, na použitém množství nešetřím; často plním konvičku "po vrstvách", tj. na dno dám led, posypu čajem, vložím další led, posypu čajem atd., až naplním konvičku po okraj; někdy používám malou konvičku skleněnou a menší kostičky ledu, vidím pak, jak se na jejím dně hromadí výluh; někdy čaj (v průběhu přípravy) dosypu pod víčko konvičky - na vrch odtávajícího ledu.

P1010030_NepustilTea.cz_degustace_2020_07_31_cedice_900x674_05_nt