silný čajový výluh + dobrý led z kvalitní vody = základ, vše ostatní je přidaná hodnota, jež může základ vylepšit (dochutit, ochutit okrášlit...) nebo pokazit :-)
(kombinací je téměř neomezeně )
"dbejte, aby ve výsledném nápoji nezanikla přirozená chuť čaje; místo čistého pravého čaje lze použít sušené i čerstvé byliny či kvalitní čajové blendy (bez chemie)"
Jako ingredience se hodí skoro cokoliv v krájené nebo mixované podobě (sezónní ovoce, čerstvé zahradní i divoké byliny, zelenina). Sáhnout lze po rozličném koření (pepř, chilli, zázvor, hřebíček, kardamom, skořice) i soli. Opodstatněnou (ale podřízenou!) složkou může být cukr (ideálně sušená třtinová šťáva, sladidlo z čekanky), ocet (jablečný, umeocet), citron, salko, jogurt...; po setmění pak kvalitní alkohol, jež nám ledový čaj promění v long drink či večerní koktejl.
Jak postupovat? Jednoduše:
1. připravíme si silný nálev z oblíbeného čaje (doporučuje se použít alespoň dvojnásobné množství než při přípravě běžného horkého nápoje),
2. nálev luhujeme tak aby byl maximálně silný a minimálně hořký, (řídíme se vlastními preferencemi, já například na hořkost nehledím, je mi ve výsledném drinku příjemná :-),
3. do vysoké objemnější sklenice vložíme kostky ledu, přilijeme mírně zchladlý čaj (v nouzi i horký)
4. ozdobíme a ihned podáváme.
Doporučuji:
- nesladit - ledový čaj se obyčejně pije neslazený (je tak víc osvěžující a méně kalorický), pokud potřebujete sladit doporučuji použít přírodní nekalorické sladidlo čekankový sirup nebo nerafinovaný přírodní cukr - sušenou třtinovou šťávu
- kostky ledu (ideální jsou co největší) by měly zaplnit alespoň polovinu sklenice a případně jste je mohli odstranit (a znovu použít)
- čaj naléváme rychle, rovnou na led a se servírováním neotálíme
- chceme-li ledový čaj ochucený, přidáme k ledu vhodné ingredience a teprve pak dolijeme čaj
- ingredience si připravíme včas předem (mixujeme, drtíme, macerujeme...) a uchováváme je v chladu či zamražené
- k přípravě ledu použijeme kvalitní vodu či zmrazíme nálev ze stejného čaje
- k pití je vhodné "brčko" (můžeme jím nápoj míchat a pohodlně pomalu usrkávat)
- máte-li skoro dopito, nechte si dolít čaj a přidat ingredience - využijete tak ve sklenici neroztátý led
- ke zdobení je výhodné použít jedlé věci, jež chuťově nápoj doplňují nebo jsou k chuti v zajímavém kontrastu (oloupané ovoce nakrojené na plátky, bobuloviny, citrusy, zeleninu apod.)
Míchejte a experimentujte! Zkuste i velmi silné čajové a bylinné výluhy a výrazné ingredience. Aromatické byliny, jiný silný čaj, "modrý čaj"... citron apod. zamrazte do ledových kostek. Nebojte se čerstvého koření. Vyzkoušejte netradiční zeleninu (fenykl) a pijte vše pomalu, ať se hned nenachladíte!
Tip:
Úžasný je například ledový čaj z hořkého melounu dochucený žlutým melounem, salátovou okurkou či sezónním tuzemským ovocem (jahody, rybíz, borůvky)... :-), pro milovníky máty doporučuji thajský polozelený čaj s mátou, jež má nejen dost kofeinu ale i silnou chuť + vůni máty (v čaji je celý list!); velmi vhodný je i neotřelý blend thajské citronové trávy s pandánem, pro dešťové letní a jarní dny doporučuji vlažný silný nálev kašmírské speciality v thajském podání "Thajská KAHWA".
Tajný tip:
Při přípravě překvapíte speciální ozdobou - "čajovou pěnou". Čaj lze totiž (díky obsahu saponinů) velmi dobře napěnit. Pěna má trvanlivost podle síly čaje a délky napěnění.
Poznámka:
- uvedený text je zkrácenou verzí článku o ledovém čaji, který jsem publikoval v časopisu VE HVĚZDÁCH rodinný časopis - č. 92 / září a říjen 2019
© Ing. Zdeněk Nepustil, 19. 8. 2021