Možná vás překvapí, že se čaj dá nejen pít ale i jíst - „za syrova“ i po vyluhování! Přitom mnoho čajů a bylin - jsou-li v bio kvalitě - ke konzumaci přímo vybízí! Nejlepším příkladem je thajská moringa olejodárná, která je svými vlastnostmi – obsahem užitečných látek – pokládána za nejvýživnější bylinu světa a předčí tak kdejakou drahou superpotravinu…
Moringa (lat. Moringa oleifera) je 5 až 12 metrů vysoký strom s velmi rychlými přírůstky (až tři metry za rok). Má zelené lístečky elipsovitého tvaru na listech 2-3 x zpeřených. Jelikož dobře obráží, seřezává se stromek na výšku pouhého jednoho metru. Sklizeň je tak snadná a rychlá. Dříve než se s moringou seznámil svět, rostla pouze na úpatí Himalájí, v Indii a okolních státech (Thajsko nevyjímaje). Dnes je pěstována po celém světě. V závislosti na místních klimatických podmínkách je strom opadavý nebo stálezelený. Na kořenech má hlízy, jež rostlině pomáhají překonávat i dlouhá suchá období.
Vyvážené bezkofeinové blendy thajské moringy, (viz www.MoringaTea.cz) sušeného i lyofilizovaného ovoce, sušené zeleniny, ořechů, sušených jedlých květů a přírodních ochucujících či barvicích složek poskytují neopakovatelnou chuť, zajímavé vůně a neobvyklé barvy nálevů. Blendy tak - nejen díky morinze - přirozeně obsahují velké množství minerálů, vitaminů a stopových prvků. Přidané složky blendům dodávají zdravé oleje (kokos), vlákninu (ovoce, zelenina), vůně (květy) a barvy. Každý thajský blend je jedinečnou kombinací čistých přírodnin v bio kvalitě - nepoužívají se žádné jiné látky (například průmyslově vyráběné aromata apod.)!
List se konzumuje celý - syrový/sušený, spařený. List drcený na prášek lze emulgovat v tekutinách - ve vodě, v džusu, v mléce a hodí se do různých pyré. Celý a řezaný list se přidává do jídel při vaření i po vaření, používá se jako posyp či přídavek do salátů, můžete jej zapracovat do karbanátků i sladkých dezertů, hodí se do omáček, polévek, pesta, ovesných kaší i salátů. Z listů připravíme vynikající čaj - jednu vrchovatou čajovou lžičku byliny přelijeme zchladlou vodou (80–85 °C, 500 ml) a luhujeme alespoň 3 minuty (podle chuti i déle). Nálev neobsahuje kofein, lze jej konzumovat kdykoliv (i v noci) a mohou jej pít i děti! Vyluhovaný list vždy sníme nebo přidáme do jogurtu, polévky, rýže, jáhlové kaše, smoothie, kuskusu apod.). Mletý list lze smíchat se solí (či s rozličnými druhy koření) nebo použít samotný - na ozdobu či posyp různých pomazánek, či "jen na tak" na čerstvý domácí kváskový chléb s máslem, se sádlem či tvarohem. Nejlepší je list luhovat spolu s různým sušeným ovocem (brusinky, goji, moruše, švestky, jablka, hrušky aj.)! Silný výluh lze použít jako základ pro koktejly a long drinky s čerstvým ovocem, dalšími bylinami a (pro dospělé) dobrým alkoholem.
Moringa umí napojit, nasytit i saturovat nedostatek řady minerálů, vitamínů a jiných rozmanitých živin v lidském těle. Uvádí se, že pouhý jeden gram listu obsahuje 7 x víc vitamínu C než pomeranče, 4 x víc vápníku než mléko, 4 x víc vitamínu A než karotka, 3 x víc draslíku než banány, 3 x víc železa než špenát a 2 x víc bílkovin než mléko! Má vysoký obsah růstového hormonu zeatinu (ze skupiny cytokinů), jež působí proti stárnutí buněk (významně podporuje jejich funkci a celkovou prosperitu - příjem živin, dělení a růst). Zeatin působí jako silný antioxidant, zabraňuje rozvinutí Alzheimerovy choroby a brání vzniku rakoviny. Obsah zeatinu v jednom gramu listu moringy je až 0,2 mikrogramu, což je cca 1000 x víc než v jiných rostlinách.
Thajskou moringu stojí zato vyzkoušet! Podporuje zdravý růst buněk a pomáhá tělu dosáhnout homeostáze - zdravého a rovnovážného stabilního vnitřního prostředí organizmu. Navíc si lze bylinu užít jako čaj a vyzkoušet různé způsoby přípravy, včetně luhování ve studené vodě.
Pozn.:
text je upravenou verzí vlastního článku publikovaného v časopise "VE HVĚZDÁCH Rodinný časopis, č. 110/září a říjen 2022