Příprava hořkého melounu/okurky (čaj)

Příprava hořkého melounu/okurky - čaj

(příprava čaje použitím horké vody je nejjednodušší přípravou hořkého melounu/okurky)
"nepotřebujeme žádné specifické nádobí, zhotovení nálevu/výluhu tak zvládne kdopkoliv - senior i starší dítě :-)"


... čaj umí udělat opravdu každý! Tedy relativně :-). Pravý čaj je třeba zalít vodou o správné teplotě, jinak hrozí, že výsledek nebude OK. U bylin je to jednodušší. Prostě použijeme právě vroucí vodu. Další otázkou je doba luhování, tj. jak dlouho necháme čaj ve vodě, aby se vyluhovaly všechny užitečné látky. Pravý čaj vyžaduje obezřetnost a čas hlídáme! Bylinám je to vcelku jedno. Tradiční bylinářské doporučení hovoří o zalití vroucí vodou a slití po 15 minutách luhování. Budiž. Lze to akceptovat, ačkoliv každá bylina se luhuje jinak rychle a dle mých zkušeností vyžaduje jinou dobu luhování (zejména podle toho, zda jde o kořen, nať, list, květ..., dle zpracování = drcená se luhuje jinak než celá apod.)...

Hořký meloun/okurku zaléváme vroucí vodou a luhujeme dle chuti. Sléváme tedy rychle, pokud chceme nálev jen lehce hořký nebo až po dlouhé maceraci, chceme-li nálev silný, například k použití pro další nápoje (smothie, koktejly aj.). Silný nálev upravíme čistou vroucí nebo studenou vodou. 

Doporučená příprava hořkého melounu/okurky je podobná přípravě běžného čaje, tj. 4 g (cca vrchovatou polévkovou lžíci) zalijte jedním litrem právě vroucí vody a luhujte alespoň 5 minut (i jakkoliv déle, resp. dle chuti); zalití opakujte vroucí vodou (dokud je nálev hořký); můžete použít i méně byliny (poloviční množství nebo jen několik plátků), méně vody a časy luhování přizpůsobit; bylinu lze ponechat v konvičce, tzn. neslévat a postupně odlévat do hrnku nebo šálků za občasného doplnění vroucí vodou. Vyluhované plátky doporučuji sníst ("jen tak", okořeněné nebo vložit do salátu, smoothie, použít do polévky apod.). Zhotovíme jeden až několik nálevů (podle způsobu přípravy a času). Zkuste i jiné způsoby přípravy praktikované a doporučované v Thajsku i jinde ve světě, zajímavá je minimalistická příprava v jediném šálku a tradiční fajnový čínský způsob přípravy vícenálevových čajů zvaný Gong Fu Cha [kung-fu-čcha], kdy dva-tři plátky hořkého melounu vložte do malé (cca 200 - 300 ml) vyhřáté konvičky s víčkem, zalijte vroucí vodou, luhujte 30-60 sekund a slijte do šálků stejného objemu jako množství nálevu v konvičce, celý postup opakujte několikrát, dokud je nálev hořký, dobu luhování si vysledujte podle vlastní chuti. Hořký meloun/okurku můžete využití při přípravě koktejlů a smoothie, zalít jiným čajovým nálevem nebo přimíchat k jinému (suchému) čaji, zajímavá je příprava byliny jako ledový čaj a smíchání studeného nálevu s minerálkou.

bitter_melon_tea_200g_06

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_03

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_04

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_05

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_06

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_07

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_08

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_09

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_10

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_11

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_12

bitter-melon_tea_momordica_horka_okurka_13