NAVRCHOLU.cz

Najděte si svůj dobrý čaj, pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví – rada 3

Často se setkáváme s konstatováním, že dobrý čaj lze pokazit nesprávnou přípravou. Je to tvrzení, které nemusí vždy a zcela platit. Zejména proto, že každý čajomil má jinou chuť, odlišné zvyklosti přípravy, jiné čajové nádobí a rozdílné zkušenosti. Dva pijáci čaje nemusí od stejně připraveného nálevu očekávat shodné působení, zážitky a pocity. Dokonce ani tentýž čaj nemusí být vždy stejný. Příprava je ovlivněna použitou vodou, subjektivní náladou a rozpoložením, časem, místem či společností, ve které je čaj připravován a popíjen. Tradičně se k jednotlivým skupinám čajů (dělených například podle barevného třídění) chováme obvyklým (tzv. doporučeným) způsobem. Lze však na přípravu čaje pohlížet i obecněji. Například tak, že téměř všechny čaje jsou vhodné pro experimenty s teplotou a objemem vody, množstvím čaje i délkou luhování. Tento širší pohled, zohledňující doporučení, ale neodmítající experimenty, nám přináší nové vjemy, pocity a poznání nezatížené „jediným správným postupem přípravy“. Získáváme tak neotřelé zážitky a objevujeme nové originální postupy. Jednoduchá rada zní: přihlédněme k doporučením, nebojme se experimentů a dodržujme obyčejné, staletími prověřené zásady, které nám nedovolí čaj „pokazit“:

  • čajové nádobí, zejména konvičku a šálky, předehřejeme horkou vodou
  • použijeme co nejkvalitnější vodu (pramenitou, vodovodní filtrovanou)
  • chceme-li silnější (chuťově „lepší“, výraznější a voňavější) nálev, použijeme více lístků čaje či menší konvici (tj. menší množství vody), nikoliv delší dobu luhování
  • zelené a bílé čaje zaléváme chladnější vodou než oolongy a obvykle luhujeme kratší dobu (tzn. čím jsou čaje zelenější a čerstvější, tím chladnější vodu a kratší čas použijeme)
  • čaje černé (červené), tmavé – typu Pu-Erh a tmavší oolongy zaléváme právě vroucí vodou
  • čaje listové s většími listy luhujeme delší dobu než čaje s listy drobnými a polámanými (nutno vždy vyzkoušet)
  • pokud chceme zhotovit více nálevů, začínáme s krátkou dobou luhování a nižší teplotou vody, dobu pak prodlužujeme a teplotu vody zvyšujeme
  • hotový nálev vždy zcela vylijeme do nádoby druhé, tj. konvičku vždy pečlivě vyprázdníme, aby se lístky, po dobu pití nálevu, zbytečně neluhovaly
  • pro vystižení pravého okamžiku slití nálevu jej během luhování ochutnáváme, zamezíme tak jeho přeluhování, kdy se uvolní více nepříjemných svíravých tříslovin do nálevu, než si přejeme
  • při přípravě čaje se věnujeme pouze a jenom čaji, soustředíme se na vlastní přípravu a ostatní starosti pomineme čili „hodíme za hlavu“

Jako příklad z praxe lze uvést způsob přípravy thajských čajů v severothajském „Zlatém trojúhelníku“. Zde se zelený čaj zalévá mírně zchladlou vodou cca 80°C a první nálev luhuje 15 -20 s. Doba luhování dalších nálevů se prodlužuje vždy o cca 15 až 30 sekund a čaj se luhuje opakovaně 3 až 4x podle subjektivní chuti. Práškový zelený čaj se luhuje chladnou i horkou vodou, sladí a pije s ledem. K luhování běžných oolongů se používá horká voda a opakované luhování prodlužované s každým nálevem o 30 sekund. Ochucené a ovoněné oolongy se luhují opatrněji, časy jsou krátké a mnohdy se horká voda přes ně pouze přelévá. Naopak exkluzivní oolong Gabaron Tea se obvykle luhuje opakovaně horkou vodou s použitím stejných nebo delších časů, podobně jako černý čaj Black Tea Premium a speciální čajová směs černého čaje s citrónovou trávou Lemongrass Tea.

Čaj obvykle pijeme podle chuti, bez ohledu na roční období, místo či denní dobu. Zde již neexistují žádná pravidla propojující běžný život a čaj. Musíme se výhradně řídit vlastními pocity a potřebami. Z praxe lze například odpozorovat, že:

  • zelené/bílé čaje ochlazují, zklidňují a prohlubují vnímání, jejich účinek je pozvolný a dlouhotrvající, hodí se spíše pro extroverty, studium a duševní práci, pro podporu kreativity a inspirace, pro snění a meditace, jsou vhodné zejména pro dopolední pití
  • černé (červené) čaje zahřívají, nabuzují a dodávají energii, působí rychle a kratší dobu, hodí se spíš pro introverty, fyzickou práci, sport a akční činnosti, jsou vhodné pro ranní, odpolední i večerní pití
  • čaje polozelené (oolongy) a tmavé (typu Pu-Erh) lze pít téměř kdykoliv, jejich účinky jsou mírné, vyrovnané, zklidňují i povzbuzující zároveň

čaje volíme podle právě probíhajícího ročního období, kdy se snažíme o soulad magických účinků projevů přírody, čaje a života, například jaro je předurčeno ke konzumaci jarních čerstvých čajů, léto pro čaje zelené/bílé a podzim se zimou pro čaje černé (červené), polozelené čaje (oolongy), čaje tmavé (Pu-Erh) a byliny lze pít napříč celým rokem.

© Ing. Zdeněk Nepustil, publikováno v listopadu 2009, časopis MEDIUM č. 11/2009

právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - vyberte si čaj 3
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - vyberte si čaj 3
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 1.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT