NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - vyberte si čaj 2

Najděte si svůj dobrý čaj, pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví – rada 2

Čaj lze vybírat z mnoha hledisek. Jako nejsnazší se nabízí výběr dle barevného dělení, tj. členění vycházejícího ze způsobu výroby (resp. ze vzhledu zpracovaného čaje a barvy jeho nálevu). Jak čaj vypadá, jakou má barvu, jaký nálev poskytuje a jak voní nám obvykle prozradí, zda jde o čaj bílý, zelený, černý, polozelený – oolong nebo jiný, například ovoněný. Již vzhled a vůně suchého čaje mnohdy napoví jaký bude a jak s ním nejlépe zacházet. Složitější je výběr z členění podle pěstitelských zemí (zemí původu) nebo jejich menších územních celků (oblastí). Každá země produkuje škálu různých čajů a v každé zemi se pěstují poněkud jiné čajovníky. Kupříkladu čajovníky skupiny čínské, pěstované v jihovýchodní Číně, Japonsku a na Taiwanu (subtropické keře, o výšce do 3 m s odolností proti mrazu) poskytují jiné listy než čajovníky skupiny ássamské (tropické stromy s výškou 6 – 30 m) rostoucí v Indii, Číně, severním Thajsku a na Šrí Lance. A aby toho nebylo málo, existuje ještě skupina indočínská (nízké tropické stromy do 5 m) vyskytující se ve Vietnamu, severním Thajsku, Laosu, Myanmaru a jihozápadní Číně a velké množství kříženců bez jmen, označovaných třeba jen čísly. Nejméně přehledný a nejsložitější je výběr podle názvů konkrétních čajů nebo jejich skupin. Zde se potýkáme s kombinacemi originálních jmen, anglických (převážně obchodních) označení a českého pojmenování. Mohli bychom též vybírat podle toho, zda se čaj připravuje zalitím horkou, zchladlou nebo dokonce studenou vodou nebo podle toho, kolik nálevů poskytne. Dále podle kvality listu, čerstvosti, balení, ceny, způsobu přípravy (servírování, typu nádobí), obsahu kofeinu apod. Tyto hlediska však již předpokládají základní znalosti čajového trhu a „čajování“.

S ohledem na dostupnost kvalitních čajů všude kolem nás je rada opět jednoduchá. Vyberte si zemi a prozkoumejte všechny její nejběžnější čaje podle barevného dělení. Začněte se zemí nebo kontinentem, kde se tolik druhů čajů neprodukuje a kde není příliš menších pěstitelských oblastí. Ideální je například Thajsko nebo Vietnam, Šrí Lanka (Cejlonský čaj), Turecko, Nepál, Afrika či Indie. Postupně se propijte k zemím složitějším - Taiwanu a Japonsku. Vše pak završíte Čínou, kde se uvádí výskyt více jak deseti (někdy dokonce až 30) tisíců druhů čaje…

Ať si již vyberete čaj jakýmkoliv způsobem, vždy si jeho konzumací zlepšíte zdraví. Z hlediska zdravotního je nejlépe preferovat čisté, maximálně přírodními ingrediencemi ovoněné, čaje.Střídejte čaje s kvalitními bylinami a filtrovanou čistou vodou. Nekupujte hrůzostrašné směsi čaje s ovocem a kořením. Obloukem se vyhýbejte produktům s přírodně identickými (tedy chemickými) vůněmi a příchutěmi. Zajímejte se o čaje kvalitně skladované, čerstvé a patřičně zabalené. Mějte na paměti, že čaj pijete nejen pro chuť, požitek a radost, ale hlavně pro zdraví.

Každým polknutím doušku dobře vybraného čaje:

  • předcházíte riziku postižení civilizačními chorobami (ischemická choroba srdeční, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, vysoká hladina krevního cukru a cholesterolu, rakovina)
  • využíváte řady benefitů, například protizánětlivých, antivirových a antibakteriálních účinků čaje (sliznice a dutina ústní zažívací trakt a vylučovací orgány), jeho antioxidačního, protialergického a detoxikačního působení
  • roste vaše životní energii a odolnost, posilujete si zubní sklovinu, imunitu, podporujete uzdravovací procesy a pomaleji stárnete
  • bojujete proti nadváze (čaj optimalizuje zažívací funkce a podporuje metabolismus tuků, tj. se současným snížením energetického příjmu a realizací přiměřeného cvičení přispívá k trvalému snižování váhy)
  • povzbuzujete celý svůj organizmus, zejména činnost mozku, srdce, ledvin a žaludku (a to velmi šetrně, neagresivním a nenávykovým, extrémně dlouhým působením kofeinu)

Čaj má schopnost osvěžovat, navodit harmonii i pohodu, tonizovat a stimulovat zároveň. Přináší inspiraci a výborně se u něj povídá i medituje. Čaj je považován za mystický i magický. Čaj je lékem, předmětem obchodu a moderními výzkumy označován jako bezpečná funkční potravina. Čaj krátce luhovaný má největší množství stimulujícího kofeinu, lze jej pít horký i studený a významně vylepšuje skóre v denním pitném režimu. Nezapomeňte, že zelený, polozelený a tmavý čaj (Pu-erh) jsou pro zdraví prospěšnější než čaj černý.

© Ing. Zdeněk Nepustil, publikováno v říjnu 2009, časopis MEDIUM č. 10/2009

právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - vyberte si čaj 2
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 1.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT