NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - tibetský čaj

Tibetský čaj

„K nejstarším evropským zprávám o zvláštní přípravě tibetského čaje patří pasáž z knihy „Cesta do Tibetu“ od italského misionáře Ippolita Desideriho, který se v letech 1716 – 1721 zdržoval v Tibetu. Čajem se Tibeťané živí, podotýká Desideri a pokračuje: Říkám živí, neboť nepřipravují čaj jako my a Číňané, ale takto:
Nejprve do hliněného nebo kamenného hrnce, který neslouží jinému účelu (v klášterech mají dokonce kotel z kovu, jaký my používáme k lití zvonů), vloží dostatečné a spíš větší množství čaje, nalijí vodu a nasypou špetku bültogu, což je drobný bílý prášek.* Tuto směs vaří tak dlouho, až vyvaří skoro dvě třetiny vody. Bültog nedodá čaji chuti, používá se pouze proto, aby jej odbarvil na správný odstín. Uvařený čaj míchají, až díky tomuto prášku nabude syté barvy jako červené víno. Pak jej opatrně scedí, přidají příslušné množství vody a znovu postaví na oheň. Když se dostane do varu, přilijí do čaje čerstvé mléko, přidají máslo divokých krav a špetku soli. Znovu ho přelijí a zamíchají. Hotový čaj slijí do dřevěné nádoby, zdobené vyřezávanými ornamenty a lístečky mosazi, z níž jej lijí do šálku, dvakrát, třikrát každému, dokud jej nedopijí. Nápoje je to nejen lahodný, ale i sytý. Nabízejí jej hostům a přátelům a sami se jím osvěžují ráno a vícekrát přes den i večer.“
1)

"S humorným nadhledem popisuje zážitky s tibetským čajem Alec Le Sueur, Angličan, jež v devadesátých letech dvacátého století strávil v Tibetu pět dlouhých let, a rozhodně tedy ví, o čem mluví, když radí, jak uvařit tibetský čaj:
Pohostinnost Tibeťanů je všeobecně známá. Přesto člověka občas zaskočí. V případě čaje s máslem velmi nemile. Někteří cizinci tvrdí, že jim tento nápoj chutná, ale nemohou to myslet vážně. Prý je to jen otázka zvyku. Zajímalo by mě, jakým strádáním by člověk musel projít, aby si na něco takového zvykl. Chuť pravého čaje s máslem se nedá napodobit. Musíte jej uvařit přesně podle receptu používaného v tibetské kuchyni.

1. Nalijte vodu do očouzené nádoby a na otevřeném ohni z jačího trusu ji uveďte do varu. Voda tím nezíská žádnou pachuť, zato vaše oblečení nasákne kouřem z hořícího hnoje a jeho pach vytvoří pravou atmosféru k šálku čaje.
2. Vezměte slisovanou cihlu čínského čaje, půlku ulomte a vhoďte do vody. Hezky dlouho ji vařte.
3. Přisypte několik lžiček soli.
4. Přidejte trochu sody.
5. Lahodnou směs nalijte do dřevěné nádoby podobné máselnici. Ve spíži najděte žluklé jačí máslo od loňska, rukou naberte hroudu a vhoďte ji do čaje. Otřete si ruce o zástěru a žluklé máslo v čaji rozšlehejte, až se všechny kousky rozpustí.
6. Nápoj slijte do termosky a čekejte, až se objeví nic netušící cizinec...

Každý Tibeťan vám poví, že není dobré začít den bez velké misky čaje s jačím máslem. Někdo prý ho za den vypije i padesát šálků. To je ovšem slabou útěchou, pokud sedíte nad právě nalitou miskou a nadšením zářící hostitel vás s kouzelným úsměvem ponouká, abyste se napili. Nemusím zdůrazňovat, že když je čaj jednou v misce, bylo by krajně nezdvořilé nechat jej netknutý.
Zde stojíme u podstaty problému.
Tibeťané jsou tak neuvěřitelně přátelští a pohostinní lidé, že je nesmíte za žádnou cenu urazit...“ 1)

Poznámky:
1) Soňa, Zdeněk a Michal Thomovi, Příběh čaje, ARGO, Praha 2002.
* soda

právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - tibetský čaj
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 3.2.2012

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT
odkazy
mapa stránek