NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Pu-Erh_1

Pu-Erh (část 1.)

Pu-Erhy (puery) a tmavé čaje (hei-cha) jsou moderní čínskou literaturou řazeny do společné skupiny „tmavých čajů“ a v anglických překladech nazývanou „Dark tea“. Připomeňme si, že čínské třídění čajů je velmi podrobné a v oblasti čajů s tmavými nálevy rozlišuje čaje červené, tmavé (černé) a čaje Pu-Erh. Západní a český pohled je poněkud pokřivený a zjednodušený. Například česká legislativa rozeznává čaje černé, kam řadí čaje, u kterých proběhla úplná fermentace (správněji oxidace) čajových lístků, ale puery a podobné čaje nezná. Skupina „Dark tea“ je skupinou velmi složitou a nesmírně zajímavou. Její rozsáhlost si nezadá v podobnosti s vínem. Stejně jako každý rok jsou vína jiná a časem se mění, jsou i puery a tmavé čaje z každé čajové sezóny jinak povedené a odlišně se mohou vyvíjet. Přidáme-li k tomu ještě skutečný „bezpočet“ firem čaj produkujících, je poznávání puerů a tmavých čajů dlouhou cestou, prací i zábavou na mnoho a mnoho let.

Vznik čajů blížících se puerům je velmi starý. Již před tisíci lety byl v Číně vyvinut specifický způsob výroby čaje, kdy byl hotový čaj (převážně zelený) napařen a slisován do praktického tvaru, balen do různých rostlinných listů, pěchován do bambusových stvolů či jinak upraven. Tímto starobylým postupem byly v čaji nastartovány fermentační procesy, které čaj nepřetržitě měnily, čaj „zrál“ či „stárnul“. Tvrdé lisované čaje se před použitím drtily, míchaly s dalšími ingrediencemi a široce v Číně používaly cca od 3. století našeho letopočtu.

Pravděpodobně první druhy čajů podobné dnes známým puerům vznikly díky dlouhé dopravě čaje do vzdálených míst spotřeby - do Tibetu a Mongolska. Čerstvé zelené čaje, napěchované do žoků, bambusových košů či lisované do různých tvarů a zašité do zvířecích kůží, putovaly z jižní Číny na hřbetech koní několik měsíců po stezkách dlouhých až 6000 kilometrů. Karavany procházely různými klimatickými podmínkami - čaje opakovaně vlhly, mokly, schnuly, mrzly a zapařovaly se. Probíhala několikaměsíční razantní fermentace, jež původní produkty zcela změnila a odběratel kupoval velmi uzrálý (a svým způsobem úplně jiný) čaj, než se kterým se karavany vydávaly na cestu. Odběratelé si na tyto chuťově specifické produkty zvykli a vyžadovali je i po modernizaci dopravy, kdy čaje – díky rychlé silniční a letecké přepravě – neměly čas a podmínky se proměnit.

Přelomový milník novodobé historie výroby puerů sahá do osmdesátých let minulého století. Tehdy došlo k vynalezení nových technologických postupů fermentace čaje a jejich využití k masové produkci puerů tmavých typů. Zhruba tedy od roku 1976 můžeme hovořit o puerech světlých (vyrobených tradičně - napařením a lisováním zeleného čaje) a puerech tmavých (vyrobených z předem připravené, fermentované suroviny). Pro světlé puery, kontinuálně produkované mnoho stovek let, se vžily názvy: zelený / sheng / raw / nezralý/ syrový / uncooked a nevařený. Pro tmavé puery, moderně lisované z čajových lístků prošlých oxidací a fermentací, se používají označení: černý / shu / ripe / zralý / dozrálý / uleželý / cooked a vařený. Je tedy nasnadě odhalit podvodníka, jež vám bude nabízet tmavý puer z roku 1970, kdy se tento typ ještě nevyráběl a buď se vám snaží prodat padělek (bude-li cena přijatelná či nízká) nebo vás jinak oklamat. Puer z roku 1970 musí být dozajista světlý a je po těch letech natolik dobrý, zralý a nedostupný, že se s ním jen tak nepotkáte. A navíc, takto uleželý čaj se bude svými projevy, tj. vzhledem, vůní a tmavým nálevem, již blížit tmavým puerům, ponese označení „archivní“, bude považován za exkluzivní zboží, bude velmi drahý a k jeho poznání je potřeba mít řadu praktických „puerových“ zkušeností. Zkuste se tedy v puerech trochu vzdělat, vrhnout se na jejich pití. Je nejvyšší čas...


© Ing. Zdeněk Nepustil, 3.3.2012

právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Pu-Erh_1
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

zpět do GLOSÁŘE

 

Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 3.3.2012

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT
odkazy
mapa stránek