NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Čína 2

Čína - Gong Fu (část 2.)

Rituál gong fu (kung fu, kung fu čcha) je ideální pro přípravu polozelených čajů (oolongů). Lze jej s úspěchem použít i na vybrané sorty zelených, bílých i černých (červených) čajů a neodmyslitelně patří k přípravě všech typů čaje Pu-Erh. Ačkoliv jde o metodu tvořivou a svobodnou, s inspirujícími a nesvazujícími pravidly, je namístě zmínit některé základní principy, jejichž dodržování nám zaručí očekávaný výsledek, tj. dobře připravený, pitelný čaj a spokojenost všech účastníků obřadu.

Množství čaje v konvičce se jeví jako princip nejdůležitější. Každý čaj se rozvíjí jinak rychle a odlišný je i jeho objem, který v konvičce při luhování postupně vyplní. Jako ideální se jeví takové množství čaje, kdy se lístky mohou dobře rozvinout, stejnoměrně luhovat a výsledná chuť nálevu není ani příliš „vodová či řídká“ (málo čaje v konvičce) nebo naopak nepříjemně olejovitá, koncentrovaná, trpknoucí (mnoho čaje v konvičce). Obvykle pracujeme s konvičkou o velikosti čtyř až šesti právě použitých šálků a plníme ji podle typu připravovaného čaje. Až několikanásobně svůj objem zvětšují lehce oxidované oolongy typu Dung Ti s volně rolovanými listy svinutými do pevných kulovitých čajinek. Takového čaje do konvičky vložíme cca 1/3, rozhodně méně než polovinu objemu konvičky. Podobně nakládáme i s kvalitními čaji černými nebo bílými, které tolik na objemu nenabývají, avšak potřebujeme, aby poskytly nálevy výraznější. Oproti tomu čaji, jež jsou volně rolované, méně či více svinované (více oxidované oolongy typu Bai Hao nebo lehce oxidované typu Pao Chung) plníme konvičku až do dvou třetin objemu. Někdy se pro dobrou chuť čaje doporučuje používat lámané (drcené) a celé lístky v poměru 20:80 nebo 15:85. Každý čaj je potřeba vyzkoušet a držet se nejosvědčenějších postupů s konkrétním nádobím.

Voda a její teplota jsou velmi zásadními faktory, mající vliv na chuť a kvalitu nálevu čaje. Opomineme-li doporučení používat pramenitou čerstvou vodu (pro běžnou přípravu čaje v našich podmínkách nedostupnou), zbývá nám voda vodovodní a balená. Zde bychom měli použít tu, která je chuťově lepší. Ideální vodou pro přípravu čaje je bezesporu vodovodní voda upravená vhodným filtrem pro domácí doúpravu vody, jež nemění složení vody a pouze odstraňuje škodliviny (chlór, dusičnany apod., například český filtr Dionela). Teplotu vody volíme podle čaje. Zelené čaje a méně oxidované oolongy přelíváme vodou zchladlou, více oxidované oolongy a čaje černé vodou horkou nebo vroucí. Pro opakované nálevy používáme obvykle vodu vroucí. Nejlépe je přípravu čaje vyzkoušet v několika variantách a držet se té nejvíce vyhovující pro daný čaj, vodu a nádobí.

Doba luhování a rychlost slití nálevu bývají extrémně důležité. Snad proto, že neexistuje žádná přesná doba předepsaná pro ten který konkrétní čaj. Každý piják čaje upřednostňuje čaj jinak silný, požaduje jiný počet nálevů, používá jiné nádobí… Obecně se lze držet zásady, že čím teplejší vodu použijeme, tím kratší by měla být doba luhování a naopak. Důležité je, zda konvičku přelíváme horkou vodou či nikoliv a jak rychle konvička při zalití chladne. Ohled je nutno brát na rychlost slití nálevu. Ne každá konvička dovolí slít nálev co nejrychleji, při slévání tak dochází k dalšímu luhování. Zrovna tak záleží jak dlouho je čaj v konvičce mezi jednotlivými nálevy, zda chladne nebo se konvička přelévá horkou vodou. Pokud čaj zkoušíme a připravujeme poprvé, dobu luhování odhadneme, nálev postupně ochutnáváme a v pravé chvíli slijeme. Vyplatí se ke každému čaji vést poznámky o výsledcích přípravy a nejlepším způsobu.

Příklad přípravy světlého (méně oxidovaného) oolongu

  • nádobí máme na tácu, případně na speciálním podnosu zvaném čajové moře (většinou obdélníková bambusová nebo kulatá keramická nádoba zvaná Čcha-hai, jež má vrchní část s otvory a uvnitř se zachycuje voda i čaj tekoucí kolem všeho nádobí při obřadu), s šálky a čichátky manipulujeme pomocí dřevěné pinzety, suchý čaj prezentujeme ve vhodné nádobce a nabíráme čajovou lopatkou přiměřené velikosti, zdroj horké vody a hosty máme na dosah
  • konvičku dobře ohřejeme horkou vodou, stejně tak čichací šálky, slévátko, šálky na pití i sítko
  • připravíme čaj v potřebném poměru a množství, vložíme do vyhřáté prázdné konvičky, přelijeme horkou vodou a ihned slijeme, prvním zalitím čaj tzv. opláchneme a lehce nabudíme, čaj začne intenzivně vonět a je připraven pro další nálevy (tento nálev nepijeme, vypláchneme jím například šálky, polijeme čajového ducha a zbytek vylijeme na moře
  • čaj s konvičkou prezentujeme hostům (vůni)
  • čaj zalijeme horkou vodou a občas konvičku horkou vodou polévám
  • první nálev luhujeme cca 30 sekund až minutu, pro další nálevy vždy 15 až 20 sekund přidáváme
  • každý nálev rychle slijeme do slévací nádobky a postupně rozlijeme, první nálev nalijeme do čichátek (přiklopíme šálky a servírujeme hostům), druhý a další nálevy již rozléváme rovnou do šálků
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Čína 2
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 1.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT